Kommunens arbejde med at belægge dele af Kolding gågade på ny har ikke gjort det meget lettere for borgere i kørestol at tilgå byens butikker – især manglen på ramper skaber nemlig problemer. Dette mener Rasmus Lund-Sørensen, formand for Danske Handicaporganisationer Kolding og medlem af Kolding handicapråd.
Tekst og billeder af Mathilde Sofie Elmelund

”Da jeg fik et ur i julegave og skulle have det lavet, måtte jeg sidde ude på gaden mens, at min hjælper gik ind i butikken. Senere viste det sig så, at de faktisk havde en rampe klar, hvilket vi bare ikke blev informeret om,” fortæller Rasmus Lund-Sørensen.
Kolding midtbys belægning af høje bro- og kantsten har ofte hæmmet kørestolsbrugeres mulighed for at benytte byens butikker, cafeer og natteliv, mener Rasmus Lund-Sørensen. Det er dog også manglen på ramper, der især fylder, fortæller han.
”Bare fordi man sidder i kørestol, er man jo også et menneske, der gerne vil i butikker, på cafeer og købe tøj,” siger han.
Han oplever det især som udfordrende, at ramper mangler i butikkerne, og det ikke er tydeligt, hvilke butikker der har en rampe. Flere gange har en hjælper eller venlig kunde måttet prikke en medarbejder på skulderen i butikkerne, idet han ikke selv har kunnet komme ind.
”Så må jeg jo banke på et vindue og råbe, at de skal komme ud,” siger han.
Ingen skiltning
Selv foreslår han tydelig skiltning i vinduerne eller en form for oversigt på Cityforeningen Koldings hjemmeside, hvor det fremgår hvilke butikker, der er tilgængelige for borgere i kørestol.
”Jeg tager kun i nødstilfælde ind til byen. Ellers er jeg kun i Kolding Storcenter, hvilket selvfølgelig også bliver kedeligt i længden,” siger han
Det er dog butiksejerne selv, der er ansvarlig for, at butikkerne er tilgængelige for kørestolsbrugere. Altså er det for egen regning, hvis ramperne skal indkøbes. De manglende ramper samt synliggørelse af, hvorvidt det er muligt at benytte en, er dog ifølge Rasmus Lund-Sørensen en årsag til, at mange borgere i kørestol søger mod andre store byer som Vejle, Horsens, Esbjerg og Aarhus, der er mere tilgængelige.
Kantstenene stopper ikke alene kørestolene
Jakob Ville, byrådsmedlem og formand for Plan og Teknik, fortæller dog at kommunens arbejde med ny belægning netop er sket med fokus på at gøre byen mere tilgængelig for kørestolsbrugere. Omkring halvdelen af gågadens brosten er blevet lagt om, og ambitionerne om at forbedre resten af midtbyens belægning fylder meget i udvalget, fortæller han. Ramperne er dog fortsat butiksejernes eget ansvar at få indkøbt.
”Andet ville være en enorm investering for kommunen,” siger han.
De er dog meget interesseret i at tage samtalen med butiksindehavere om tilgængelighed samt rådgive dem, så borgerer som Rasmus også kan komme i butikker, fortæller Jakob Ville.