En ny undersøgelse viser, at flere unge i Kolding Kommune deltager i sportsaktiviteter. Det er vigtigt, fordi det åbner døren til meningsfulde fællesskaber. Ifølge Anette Hvidtfeldt har de mange nye gratis tilbud bidraget til den positive udvikling.
Tekst og billede af Martha Stella Dausell

Kolding Kommune er mere aktive end landsgennemsnittet – og det er særligt de unge, som er mere aktive end tidligere.
I går blev resultaterne af en ny undersøgelse af ”Bevæg dig for Livet”-initiativet præsenteret for Kolding Kommunes Sundhed og Fritidsudvalg.
Og resultatet er positivt – Kolding Kommune er mere aktive end landsgennemsnittet. Og særligt er det de unge mellem 18 og 24 år, som er vækstet i aktivitet siden 2019. Her er hele 17 procent gået fra at beskrive sig selv som inaktive til aktive.
Målrettede tilbud
Det glæder Anette Hvidtfeldt, der er projektleder for “Bevæg dig for Livet”. Ifølge hende er det især de mange nye tilbud specifikt rettet mod unge, der har spillet en afgørende rolle.
Som en del af initiativet ”Bevæg dig for Livet” har Super Sund Studieby etableret fælles foreningsdrevne aktiviteter, hvor de studerendes ønsker og behov er i fokus.
Det er alt fra gratis volleyball og kickboxing til saunagus ved Slotssøbadet, der skal få de unge til at hoppe i træningsskoene. Alt igangsat efter ønsker og initiativer fra de unge selv.
”Vi vil rigtig gerne lægge mere over til de unge. Det er ikke os, der skal gøre det for de unge. De skal understøttes i det, de gerne vil, ” forklarer Anette Hvidtfeldt.
Det nyeste initiativ er to træningscontainere, der netop er åbnet langs Åstien. Fra uge 40 tilbydes der gratis holdundervisning for studerende mandage, onsdage, torsdage og søndage.
Mere end bare sport
Ifølge Anette Hvidtfeldt har det været vigtigt at få stablet nye aktiviteter på benene, fordi der i Kolding ikke findes lige så mange tilbud som i større studiebyer som København og Aarhus. Her er det især lukkede hold kun for studerende, der har været en succes.
Anette Hvidtfeldt mener, at tilbuddene kan være med til blande folk på tværs af uddannelsesinstutionerne og give de unge nogle at spejle sig.
”Gennem de her fællesskaber får vi brudt hamsterhjulet, hvor vi bare står op, tager op på skolen, spiser, sover og står op igen,” fortæller hun.
Den øgede aktivitet og deltagelse i idrætsfællesskaber glæder også Birgitte Kragh, der er formand for Sundhed og Fritid i Kolding Kommune.
”Foreningslivet er hver uge lig med sammenhold, glæde og masser af aktivitet. Og det er sundt for os alle, at være en del af. Uanset om man er ung eller ældre, gør fællesskabet og aktiviteten noget godt for krop og sind, ” sagde Birgitte Kragh i en tale til Foreningernes Dag sidste weekend.
Den årlige statsundersøgelse for Bevæg dig for Livet er lavet for at se, hvordan det står til med de idrætsaktive borgere i alle 26 samarbejdskommuner. Initiativet ”Bevæg dig for Livet” har været i gang siden 2018, og Kolding Kommune er visionskommune i projektet, som er ledet af DIF og DGI.