Venskabsbyer på besøg: Kolding inspirerer på den anden side af Øresund

Repræsentanter fra Koldings venskabsbyer i Sverige, Norge, Finland og Island er i denne uge kommet fra nær og fjern for at lade sig inspirere. Fra de svenske kammerater lyder store roser til den jyske by.

Fra venstre: Merete Due Paarup (B), Carinne Lancereau fra Sverige, Maria Haglund (Nya Moderaterna) fra Sverige, Tobias Jørgensen (V) og Linda Brandt-Ahde fra Finland (Kokoomus/samlingspartiet)

Tekst og foto af: Karoline Fogh Lassen

Luften summer af nordiske accenter, mens alt godt fra Danmark står på bordet – Royal Copenhagen, nyfortolket smørrebrød og Tuborg. Restaurant Johansen er fyldt op med politikere og kommunalt ansatte fra Norden, der er kommet for at se, hvad Kolding har at byde på.

I løbet af dagen har et af holdene blandt andet besøgt stadsarkivet og kulturhuset Nicolai. Merete Due Paarup (B) er en af de udvalgte fra Kolding, der skal vise byen frem, og hun ser ugen som en mulighed for at inspirere.

“Vi har lavet et mangfoldigt program. Så kan de vælge de ting, de vil tage med hjem, som de synes giver mening. Som værter er det ligesom at diske op med sådan et stort fad smørrebrød,” fortæller hun.

Kultur for børn

Klokken 10:10 var der børnekultur på programmet, da Nicolai for børn åbnede dørene for repræsentanterne. Foruden de koldingensiske klassikere som Trapholt og Koldinghus, var det noget, som Merete Due Paarup (B) havde glædet sig særligt til.

“De kan jo ikke tage hjem og sige, at de gerne vil have et kongeslot som Koldinghus, men de kan lade sig inspirere af et kulturhus som Nicolai. Man kan bruge det til alt fra skolearealer til en afdeling på et bibliotek,” siger hun.

Og huset Nicolai er lykkedes med at inspirere. I hvert fald hvis man spørger Maria Haglund (Nya Moderaterna) fra byrådet i Örebro i Sverige.

“Jeg var imponeret over Nicolai. Jeg kan for eksempel godt lide ideen om ikke at spille børnemusik for børnene, men voksenmusik som jazz, så børnene lærer. Det, synes jeg, var fantastisk, og det er måske noget, som vi kan snakke om i de kommende måneder i Örebro,” fortæller hun.

Fortiden inspirerer

Senere på dagen blev de nordiske gæster sat til rette om et langt og mørkt træbord i et af stadsarkivets lokaler. Gamle fotografier, en telefon med drejeskive og en transistorradio gemmer sig i hjørnerne som levn fra fortiden. Her fik de et oplæg om stedets samarbejde med kommunens folkeskoler.

Carinne Lancereau, der er international koordinator i Örebro i Sverige, fik her gode ideer, som hun pakker i kufferten, når turen går til hjemlandet.  

“Jeg vil fortælle, at jeg har været på en dejlig tur til Kolding, hvor arkivet og skolen samarbejder, og anbefale, at de også besøger byen. Jeg tror, at det gør historie mere aktuelt for eleverne, for ellers går de ikke op i det,” siger hun.

Lyden af stoleben, der trækker hen over gulvet, overdøver accenterne. Med maverne fulde af smørrebrød bevæger de nordiske repræsentanter sig ud af restauranten. Turen går videre mod Koldinghus.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *