Koldingenserne har indsendt fotografier af Kolding til Plejehjemmet Munkensdam. Om lidt skal de pryde plejehjemmets vægge – og formålet? At skabe dialog og historier hos alle plejehjemmets beboere. Birgit, Bodil og Hans er begejstrede.
Tekst og billede af Martha Stella Dausell

Koldinghus, Skamlingsbanken og Havnen – det er bare nogle af de ting, som om lidt kommer til at hænge på væggene hos Plejehjemmet Munkensdam og daghjemmet kaldet Herkules Klubben. Fotografierne af seværdigheder, lokalområder og naturen i Kolding skal være samtalestartere for beboere på plejehjemmet, håber Vivi C. Fyhn.
Hun er gruppeleder på plejehjemmet og en af initiativtagerne bag projektet. Hun håber, at de genkendelige billeder af byen byder op til samtaler mellem de ældre og deres pårørende.
”Det skulle gerne blive en nøgle ind til nogle livshistorier, små glimt og et levet liv,” fortæller hun.
Vivi lægger vægt på, at hvis pårørende og ansatte får et større kendskab til de ældres livshistorier gennem fotografierne, så kan der skabes tråde op til det liv, de lever lige nu. Og det er vigtigt. For det skaber “sammenhæng og selvværd for borgerne,” forklarer hun.
Første prototype er netop landet: et billede af banegården op mod Banegårdspladsen og Saxildhus. Og billedet vækker genkendelse hos tre af plejehjemmets beboere.
Bodil Stelling, Birgit T. Møller og Hans Thielsen er ganske glade for initiativet og glæder sig til, at fotografierne bliver hængt op. De håber at få billeder af Geografisk Have, Havnen og Slotssøen at se.

Ikke bare billeder
Men billederne skal ikke bare hænges op på væggen. Beboerne skal have mulighed for at tage dem ned og have dem i hænderne. Og der er blevet gjort mange overvejelser herom.
”Pladen er lavet i et let materiale, så alle uanset kræfter kan sidde med den. Den har en god størrelse, så man kan få den helt tæt på og kigge på den,” fortæller Vivi Fyhn.
Fotografierne skal hænge ti forskellige steder på plejehjemmet.
Overvældende respons
Lena Schødt Sørensen, der er leder af både plejehjemmet og daghjemmet, var allerede involveret i indretning med fokus på borgere med demenssygdomme, da ideen opstod. En konsulent kom med ideen om at kontakte alle borgere i Kolding Kommune og spørge, om de havde eller ville tage interessante fotografier fra Kolding. Efter et Facebook-opslag tikkede billederne ind.
Vivi C. Fyhn er begejstret over, hvor mange af koldingenserne der har støttet projektet ved at indsende fotos.
”Det er en fantastisk glæde. Folk har virkelig gjort sig umage,” fortæller hun.
Efter en omhyggelig udvælgelsesproces blev omkring 50 billeder valgt, som nu er sendt til tryk på Kolding Kommunes trykkeri. Projektet forventes at være klar inden længe.
Vivi C. Fyhn håber, at plejehjemmets initiativ vil give pårørende mulighed for at starte en samtale med de ældre – og måske inspirere flere plejehjem til at gøre det samme.